Szexualitás idős korban

Szexualitás idős korban

A szex az élet egyik öröme, ezért több mint érthető a vágy, hogy sokan megőrizzék a szexuális funkciót még idős korban is. Ennek a képességnek az öregkori megőrzése vagy sem, nagymértékben függ attól az életmódtól, amelyet minden egyes ember létezése során követ. Ezért jó, ha már fiatal korban gondolkodunk rajta, vagy a lehető leghamarabb fedezékbe indulunk. Itt van, hogyan.

Az öregség nem ” aszexuális”

Az-oregseg-nem-aszexualisEllentétben az “aszexuális” időskor gyakori általános felfogásával, sok idős ember aktív szexuális életet élvez. Mind a férfiak, mind a nők esetében azonban a normál öregedés olyan változásokat okoz, amelyek néha befolyásolják a szexuális képességet, és élvezik.

Az időseknél az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken a szex iránti érdeklődés, valamint a szexuális aktivitás gyakorisága. Ennek a változásnak számos oka van, beleértve az általános fizikai egészséget, a pszichológiai okokat, a szexuális zavarokat és a gyakorlati problémákat.

A szexnek tulajdonított fontosság csökkenését nem az életkor, hanem az időseket sújtó egészségügyi problémák határozzák meg: a rossz egészségi állapot a szex iránti érdeklődés csökkenésével jár, a szexuális működés pedig az általános egészségi állapot mutatója.
Az idős sétáló férfiak 75%-a még mindig szexuálisan aktív, míg a mobilitási problémákkal küzdők csak egyhatoda. Számos tanulmány kimutatta mind a férfiak, mind a nők esetében a kardiovaszkuláris kockázati tényezők jelenléte és a szexuális diszfunkció közötti összefüggést.

Férfi problémák

Férfi problémákFérfiaknál a merevedési zavar (a nemi közösülés időtartama alatt nem lehet kielégítő erekciót elérni vagy fenntartani) elsősorban a 40 év feletti férfiakat érinti, és az öregedés előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

Az erekciós diszfunkció lehetséges okai sokak, köztük emlékezni kell:

  • érrendszeri is,
  • neurológiai,
  • pszichogén is,
  • hormonális,
  • cukorbetegség,
  • prosztatarák műtét,
  • drog.

A posztmenopauzás nőknél az urogenitális atrófiából eredő problémák, amelyeket hüvelyi tünetek (viszketés, szárazság, égés, fájdalom a nemi közösülés során) és a vizelet (gyakoriság, nocturia, sürgősség, dysuria) manifesztálnak, a szexuális aktivitást kevésbé kívánatossá tehetik. Az idősebb nőknél a szexualitást erősen befolyásolják a pszichoszociális tényezők és a fizikai egészségügyi problémák, beleértve a vizelet inkontinenciát is.

A cukorbetegség férfiaknál erekciós zavarokat okozhat, nőknél pedig nagyobb a valószínűsége annak, hogy hüvelyi Candida fertőzésekben, fertőzésekben szenvednek, amelyek viszketést és irritációt okozhatnak, és a szexet nem kívánatossá teszik. Arthritis esetén az ízületi fájdalom akadályozhatja a szexuális kapcsolatot.

A szexuális képességet egy stroke kondicionálhatja. A férfiaknál a szexuális diszfunkció gyakoribb a hipertóniás betegeknél, mint a normotesis betegeknél. A merevedési zavar a kardiovaszkuláris események független kockázati tényezője (az idősebb férfiak kétharmada impotens, mielőtt miokardiális infarktusba kerülne) és a halálozás.

A szexuális képesség bizonyos műtétekkel károsodhat, különösen a prosztatarák esetében, amely sokkal gyakoribb az időseknél. A krónikus gyógyszeres kezelés sokkal gyakoribb az időseknél, mint a fiataloknál, és ez nem ritkán negatív hatással lehet a szexuális életre, mivel a különböző gyógyszerek szexuális diszfunkciót okozhatnak.

A dohányzás fontos kockázati tényező a merevedési zavar kialakulásában, mivel nagymértékben növeli az impotencia kockázatát, különösen akkor, ha kardiovaszkuláris betegséggel vagy kapcsolódó gyógyszeres terápiákkal jár. Egy vizsgálatban a szívbetegségben szenvedő betegeknél a dohányzók 56%-ánál, a nemdohányzók 21% – ánál volt teljes impotencia. Az alkohol férfiaknál erekciós problémákat okozhat, a nőknél pedig késleltetheti az orgazmust.

Tanács

TanácsA szexuális funkció (és az egészség) megőrzésének legjobb módja az egészséges életmód vezetése, amely magában foglalja a megfelelő táplálkozást, a megfelelő testmozgást és a dohányzástól való tartózkodást.

Az időseknél a szexuális diszfunkció kezelésének keresését gyakran gátolja egy indokolatlan zavar, amely a betegség megoldásának és kezelésének egyik legnagyobb akadálya. Az időseknek, valamint mindazoknak, akik szexuális diszfunkcióban szenvednek, magabiztosan fordulniuk kell orvosukhoz, akik nagyon gyakran képesek lesznek segíteni nekik a problémájuk megoldásában. Az idősek szexuális diszfunkcióját gyakran olyan állapotok és betegségek okozzák, amelyek hatékonyan kezelhetők.

Az életmódbeli változások javíthatják az erekciós funkciót. A hüvelyszárazság problémája megoldható vízbázisú kenő gélek vagy kenhető óvszer használatával.

Ha Ön gyógyszereket szed, ha szexuális diszfunkciója van, ellenőrizze a betegtájékoztató elolvasásával, hogy ezt a diszfunkciót az Ön által szedett gyógyszerek okozhatják-e, és ha ez lehetséges, forduljon orvosához, aki adott esetben általában képes lesz a jogsértő gyógyszert olyan gyógyszerrel helyettesíteni, amely nincs hatással a szexuális működésre.

Mindenkinek kerülnie kell a túlzott alkoholfogyasztást, mert a káros egészségügyi hatások mellett erekciós problémákat is okozhat a férfiaknál, és késleltetheti a nők orgazmusát. A magas cardiovascularis kockázatú vagy súlyos, nem kontrollált magas vérnyomásban szenvedő instabil alanyoknak tartózkodniuk kell a szexuális aktivitástól, amíg állapotuk stabilizálódik, és a merevedési zavar kezelése megkezdődik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *